Zoeken

Kirgiezen op bezoek

Bericht geplaatst op: 26-11-2019

Kirgiezen op bezoek bij Schoonhovens College

     
SCHOONHOVEN • Het gebeurt niet elke week dat een delegatie uit de Centraal Aziatische republiek Kirgistan een bezoek brengt aan het Schoonhovens College om lessen te volgen en projecten op te pakken in de Krimpenerwaard. 
Het contact met het lyceum uit de voormalige Sovjet-republiek verliep via Globe Network, waarbij leerlingen via uitwisselingen meer te weten komen over de lucht- water- en bodemkwaliteit. Met deze gegevens helpen ze de wetenschap een handje. Zo deden de vijf scholieren met hun Schoonhovense leeftijdsgenoten proeven bij de Lek, de Vlist en enkele sloten om de kwaliteit te bepalen. 
De Kirgizische IT-deskundige Zhainak Ibragimov verbleef in Gouda bij docenten van het Schoonhovens College, terwijl zijn leerlingen werden ondergebracht bij gastgezinnen in Lopik en Lekkerkerk. De tweetalige klas vwo-4 ontfermde zich over de gasten. 
Naast de milieumetingen brachten de jonge Kirgiezen een bezoek aan Gouda, maakten ze kennis met Sinterklaas en speelden ze mee in een toneelstuk over de Eerste Wereldoorlog. De Kirgiezen verbaasden zich vooral over de vele fietsers die ze onderweg tegenkwamen. In hun eigen land is deze tweewieler geen veelgebruikt vervoermiddel.
Kirgistan is een bergachtig land, dat wel het 'Zwitserland van Azië' wordt genoemd. Hoofdstad Bishkek, waar teamleider tweetalig vwo Geerte Holwerda 17 jaar geleden enige tijd verbleef, telt één miljoen inwoners. De overige vijf miljoen ingezetenen verblijven in een berggebied boven 3.000 meter, dat vijfmaal zo groot is als Nederland. 

Enkele leerlingen van het Schoonhovens College zullen de fraaie natuur volgend jaar met eigen ogen aanschouwen, want zij willen in de lente van 2020 een tegenbezoek afleggen.

• Groepsfoto voor het Schoonhovens College.Terug