Zoeken

solliciteren vanaf een zeepkist (V5)

Bericht geplaatst op: 20-2-2018

Solliciteren vanaf een zeepkist

 
Jezelf presenteren aan mogelijk toekomstige werkgevers via een pitch. Dat was de uitdaging voor leerlingen van vwo 5 en dat leverde een boeiende avond op in het pand van Gerco Brandpreventie op het bedrijventerrein in Schoonhoven Oost.

Rode konen, tikkeltje nerveus, maar niettemin verbaal bijzonder vaardig na uitvoerige training van de sectie Nederlands. Dit jaar was de aanpak gewijzigd. De leerlingen schreven vooraf geen gloedvolle sollicitatiebrief, maar trachtten in de smaak te vallen bij hun werkgevers met een bruisend curriculum vitae via de mail.

Nadat de leerlingen zich maandagavond in levende lijve op een zeepkist in twee minuten hadden gepresenteerd, werden ze uitgenodigd voor een gesprek. Aan het eind van de sessie moesten ze aangeven bij wie ze zouden willen werken. De sollicitatiebrief was dus niet het begin, maar betekende juist het sluitstuk van de sollicitatietraining.

Het idee voor een andere route was afkomstig van Lia Steeman, eigenares van De Oude Apotheek. ,,Het was mooi om te zien hoe leerlingen hun eigen kwaliteiten ontdekten en die op een goede manier presenteerden”, vond begeleidster Yvonne Houtsma van de Rode Loper. Ook gesprekspartner Dick de Cloe, voorzitter van het bestuur van de school, sprak van een geslaagde bijeenkomst. ,,Je ziet met eigen ogen hoe 44 bevlogen leerlingen hun uiterste best doen.”

Bobette, Bo en Nova maakten veel indruk tijdens hun individuele gesprekken over toneel, schrijven en ideeën over moderne journalistiek. Hun passie was veelbetekenend. Opvallend was dat vrijwel alle jonge sollicitanten naast hun school diverse bijbaantjes hadden om zakgeld te verdienen. Velen vonden deze klussen passen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ze trokken lering uit contacten met klanten in de winkel en hun opdrachtgevers. Sommigen roemden hun aanpak of toonden leiderskwaliteiten. Voor de docenten Ine Kollenaar en Liesbeth Kruithof een overduidelijk bewijs dat solliciteren meer is dan een nette brief en een praatje: je moet opvallen en jezelf bewijzen.

 

 

Tekst: Pieter van der Laan

Tekening: Zeepkist

Terug