Zoeken

Project 'BouwBazen' (BWI)

Bericht geplaatst op: 20-2-2018

Project 'BouwBazen' inspireert leerlingen

  Een ontwerp voor een nieuwe opslagruimte op het sportcomplex van de voetbalvereniging Schoonhoven. Dat staat derdeklassers van de afdeling Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) van het Schoonhovens College voor ogen bij hun poging de hoofdprijs van 'BouwBazen' in de wacht te slepen.


De winnende school krijgt een budget van Bouwend Nederland om het ontwerp daadwerkelijk te kunnen uitvoeren. Het Schoonhovens College wil graag de strijd aangaan met andere middelbare scholen, omdat de leerlingen worden geïnspireerd om hun beste ideeën ten toon te spreiden. ,,Laat maar zien wat je kan”, zegt docent Tom van Kats. ,,Het wedstrijdelement spreekt hen aan. Daarnaast maak je goede sier met een nieuw onderkomen voor de voetbalclub. RIZ Bouw levert daarvoor het materiaal en daar zijn we directeur Wim Timmer en eigenaar Wim van Ziel zeer erkentelijk voor.”

Docent Tom van Kats en communicatie-adviseur André Merlijn, die het uitdagende project bedacht voor Bouwend Nederland, gaven de leerlingen woensdag 7 februari met een introductiefilmpje en powerpoint presentatie uitleg over de opdracht. André Merlijn vertelde dat het opknappen van een gedateerd apenverblijf in Dierentuin Amersfoort het project 'BouwBazen' in 2016 in gang zette. ,,Het was een win-win situatie. Bouwbedrijven sloten de rijen, leerlingen deden veel praktijkervaring op en de apen hoefden niet te verhuizen. Dat je lokaal iets kan betekenen voor de gemeenschap is eveneens een duidelijke plus.”

Dat is ook voor het vmbo van het Schoonhovens College reden om de mouwen op te stropen. De komende tijd wordt het ontwerp geschetst door de scholieren en het plan van aanpak ingevuld met berekeningen, benodigde materialen en planning. De jury van 'BouwBazen' zal de inzendingen in april beoordelen waarna in juni in Amersfoort de drie finalisten tijdens een happening in een poptempel bekend worden gemaakt. De derdeklassers zullen hoe dan ook in hun komende examenjaar de opslagruimte op sportpark Hofland bouwen. De gymsectie van het Schoonhovens College maakt gebruik van de sportvelden en snakt naar een passend onderkomen. Ook de plaatselijke voetbalclub zal met grote tevredenheid de nieuwbouw verwelkomen.

Daarmee raakt de opdracht de onderliggende gedachte van het project BouwBazen: leerlingen maken direct kennis met de praktijk. Ze kunnen hun talenten ontdekken. En daar doet Bouwend Nederland het allemaal voor, want gemotiveerde jongeren zijn de komende jaren hard nodig.