Zoeken

V4-leerlingen winnen GLOBE Science Fair

Bericht geplaatst op: 15-6-2018

V4-leerlingen winnen GLOBE Science Fair in Wageningen

Vrijdag 8 juni is een afvaardiging van V4A voor een wetenschappelijk symposium naar de universiteit van Wageningen gegaan. Het viertal (Charlotte, Meryem, Nawal & Rosa) heeft op deze Science Fair hun ecologisch onderzoek gepresenteerd, dat zij eerder bij biologie hebben uitgevoerd. Gewapend met een monsterlijk grote poster, een mooi aangeklede stand en een goed verhaal informeerden ze de bezoekers en de leerlingen van andere deelnemende scholen in het Engels over het ecosysteem in onze eigen Nespolder.
Na een uitgebreide analyse van levende en levenloze natuur in de Nespolder (een natuurgebied vlak buiten Bergambacht) beschreef het onderzoek de relatie tussen de hoeveelheid bodembacteriën en de aanwezigheid van een bepaalde plant (hondsdraf). De gevonden samenhang lijkt te bevestigen dat bacteriën en deze planten elkaar nodig hebben (een zeer logische keten in de biologie) en biedt verder perspectief voor een duurzamere vorm van gewasteelt en natuurbehoud, bijvoorbeeld met behulp van groenbemesting.
Op de Science Fair stonden dit jaar afgevaardigden van 10 tto-scholen hun natuuronderzoek te presenteren. Daarmee is het evenement (dat dit jaar voor de derde maal werd georganiseerd) nog steeds groeiende. Organisatoren Nuffic (voor internationalisering in het onderwijs) en GLOBE (internationaal netwerk van scholen en wetenschappers) lijken het ook elk jaar groter aan te pakken: zo hadden ze dit jaar Pete Hoekstra gestrikt voor het uitreiken van de prijzen (u weet wel, de Amerikaanse ambassadeur die met republikeinse inslag ons land in de VS vertegenwoordigt).
Dat niet alleen hun trotse docent, maar ook de bezoekers onder de indruk waren van het verhaal van onze leerlingen, bleek bij deze uitreiking: onze leerlingen wonnen de publieksprijs! Een pro-Amerikaans praatje door Pete Hoekstra moest als ondersteuning dienen bij het overhandigen van de prijs: een cadeaubon van €50, een beeldje dat nu in het biologielokaal te bewonderen is, maar bovenal natuurlijk de eeuwige roem en de belofte van vier topwetenschappers.

 

   


Terug