Zoeken

Winnaars Vakkanjers 2018!

Bericht geplaatst op: 24-6-2018

Vakkanjers-titel geprolongeerd!


De Vakkanjers SCOUT 2018 winnaars zijn dit jaar Xilan Koops, Jaiden Smit en Ayoub Ouahalou uit klas B1J.

Zij wonnen op 14 juni 2018 de landelijke finale, in de categorie SCOUT, met hun “Regenpaneel”. Vakkanjers is een wedstrijd voor de technische sector met bijna 6000 deelnemers in vier verschillende categorieën. 

Als Vakkanjer ga je elk jaar aan de slag voor een andere opdrachtgever: een landelijke organisatie die goed werk doet voor Nederland en de maatschappij. Bijvoorbeeld het Rode Kruis of - dit jaar - de Unie van Waterschappen. De opdrachtgever daagt je uit met een echte opdracht, waarmee jij met je teamgenoten aan de slag gaat. Als een bedrijf in het klein.

Dit jaar was het thema klimaatverandering. Hierdoor regent het steeds vaker en harder in Nederland. Al dat water moet natuurlijk ergens naar toe. Alleen riolen groter maken is geen oplossing, we moeten slimmer omgaan met regen. De Unie van Waterschappen riep de hulp in van de Vakkanjers om slimme oplossingen voor zware regenbuien te bedenken.

Xilan, Jaiden en Ayoub hebben met hun regenpaneel een slimme manier van energie opwekken bedacht, die iedereen (over de hele wereld) zelf op zijn dak kan zetten om zo energie op te wekken voor eigen gebruik.
Dat werkt als volgt: het paneel staat op je dak en als het regent vallen de druppels op de schoepen, die gaan draaien. Hierdoor wordt energie opgewekt met behulp van een generator en opgeslagen in een accu. Het water wordt opgevangen en kan gebruikt worden om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen of je planten water te geven. Op grote daken van bijvoorbeeld fabrieken en stallen kunnen er veel van die panelen staan, ook daar kunnen ze het opgevangen water goed gebruiken. 

In de verschillende werelddelen valt er meer of juist minder regen, daarom zijn er door Xilan verschillende schoep-opties bedacht, die bij elk(e) regenbui(tje) energie kunnen wekken. Omdat het (gelukkig) niet altijd regent maar je wel altijd energie nodig hebt, zitten er op het regenpaneel ook nog zonnecellen en een windmolen. Zo heb je bij alle weersomstandigheden energie tot je beschikking!

De drie heren hebben, met hun goed uitgewerkte idee, de jury weten te overtuigen van een eerste plaats. Ze kregen dan ook complimenten voor het feit dat ze overal over nagedacht hadden, een heldere presentatie hielden én dat ze een werkend prototype lieten zien. Zelfs de verschillende werkende schoepen-opties van LEGO konden lampjes laten branden.

De wisselbokaal en het Regenpaneel van onze Vakkanjers is te zien in het technieklokaal 50.

 


Terug