Zoeken

'Schoonhovens College levert maatwerk'

Bericht geplaatst op: 23-1-2019

Zelfs families uit Gouda namen zaterdagmorgen een kijkje op het Schoonhovens College aan de Vlisterweg

Berichten over de gedisciplineerde aanpak en maatwerk voor de leerling waren doorgesijpeld naar de kaasstad, zo lieten enkele ouders weten op de sfeervolle Open Dag van het vmbo. ,,Dat spreekt ons aan. Hier krijg je persoonlijke aandacht. Onze zoon heeft dat nodig. We hebben een aantal vmbo-scholen in de omgeving bezocht, maar het Schoonhovens College sprong er boven uit. Daarom gaan we kijken hoe we het beste vervoer voor hem naar deze school kunnen regelen. Fietsen of met de bus. Of eerst een stukje met de bus en dan verder met leeftijdsgenoten vanaf een bepaald punt met de fiets.

Veel belangstelling was er voor de uitleg van de nieuwe gemengde leerweg (VMBO-GL), waarbij leerlingen de mogelijkheid krijgen om een beroepsgericht vak aan hun theoretische opleiding toe te voegen. Dat bevordert op termijn doorstroming naar het mbo. Met name techniek zit om jongeren te springen.

Niet alleen nieuwsgierige leerlingen uit groep 8 en hun ouders of begeleiders bezochten de school; ook voormalige docenten en diverse oud-leerlingen waren van de partij. Het had soms veel weg van een reünie. Voor de ondernemersteams van Economie & Ondernemen betekende dat 'kassa'. Ze verkochten veel producten waardoor de teller flink opliep.

Marco van den Heuvel en Wilco van Ee uit Stolwijk struinden nog eens het metalektro lokaal af en spraken met docent Ahmed Celik over hun huidige werkzaamheden. Marco is tegenwoordig in dienst bij RTL-4 als cameraman en Wilco is aan de slag gegaan als elektricien bij Rehorst. Beiden willen meer diploma's halen om meer mogelijkheden bij hun werkgevers te benutten. ,,Het zijn gedreven jongemannen met een prima instelling”, stelde Ahmed Celik. ,,Zulke gasten heb je graag in je klas.”

 

3D-printer

 
Ook Henk Weeda is oud-leerling van het Schoonhovens College. Hoewel hij liever sleutelde dan studeerde deed de ondernemer uit Groot-Ammers voldoende kennis op om zelfstandig hypermoderne 3D-printers te bouwen. Met zijn compagnon Marinus Bochanen heeft hij JWB 3D Systems in de markt gezet en dat is in combinatie met de afzet van kunststof vloertegels een puike strategie gebleken. In een hoek in de aula kon iedereen zich vergapen aan het geduldig printen van een forse gele vaas. ,,Het is voor mij eigenlijk meer hobby dan werk. Zakelijk ben ik in ieder geval niet zo sterk. Daarom doet Marinus de verkoop.”

Het Schoonhovens College gaat binnenkort aan de slag met zijn unieke 3D-printer. Henk Weeda is van plan om in samenspraak met docent Ron Okhuyzen enkele lessen te verzorgen.
 

Tekst: Pieter van der Laan

foto's: John Wijntjes


 


Terug