Zoeken

HAVO-3 ontdekt techniek in de praktijk

Bericht geplaatst op: 3-4-2019

Waarom zou je havo-leerlingen techniek onthouden? Wellicht ligt daar hun toekomst.


Daarom toog scheikundedocent Michael Vlasblom met 55 leerlingen uit havo-3 naar het vmbo aan de Vlisterweg om diverse facetten van de afdeling PIE te aanschouwen. Dat ging gepaard met individuele en collectieve opdrachten op het gebied van pneumatiek, elektrotechniek, driedimensionaal tekenen en installatietechniek. Per zestal leerden ze ook de kneepjes van het autogeen lassen kennen.
 
Initiatiefnemer Michael Vlasblom had eerder geopperd om havisten kennis te laten maken met techniekonderwijs. ,,Zo leren ze mogelijk verborgen talenten te ontdekken. Ik zie dit als een kans om havisten te interesseren voor techniek. Ik vond het zelf ook fantastisch. Dat enthousiasme kan je alleen aanmoedigen door hen praktische opdrachten te laten uitvoeren. Deze pilot betreft nu PIE (Produceren, Installeren en Energie), maar komend schooljaar zou ik graag BWI (Bouwen, Wonen en Interieur) erbij willen betrekken.”
 
Vestigingsdirecteur Leen Prins en afdelingsleider havo Sandra Wagenaar juichen dat toe. De betrokken techniek- en bouwdocenten willen graag meewerken. Havo-3 kreeg van de docenten Okhuyzen, Celik, Houtman, Den Hartog en praktijkbegeleider Eskes een gevarieerd programma voorgeschoteld, waarbij de leerlingen in groepen vijf opdrachten moesten volbrengen. Een verbinding solderen, je naamplaatje tekenen met 3D, een enkelpolige schakeling tot stand brengen, lassen met zuivere zuurstof en de effecten van luchtbehandeling behoorden tot de uitdagingen. Voor veel debutanten was het aanpoten, maar met vereende krachten en aanwijzingen van de docenten kwamen de projecten tot een goed einde.

Havo-leerling Lars zag technische bijscholing wel zitten. ,,Ik knutsel thuis regelmatig. Ik werk graag met met hoofd en handen. Ik heb pas nog een betonnen vloer uit de garage verwijderd.”

Ook Tamara vond de opdrachten leerzaam. ,,Ik heb nog nooit een lasapparaat in mijn handen gehad. Ik vond het wel spannend met dat vuur, maar gelukkig heb ik geen schade berokkend.”

Mogelijk zet het derdeklassers aan om volgend jaar verder te gaan met de profielen Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. ,,In ieder geval is er iets te kiezen na zo'n kennismaking met de praktijk”, aldus docent Vlasblom.

 

 

Tekst: Pieter van der Laan

Foto's: Adri Verhoeven


Terug