Zoeken

"vredesbesprekingen" in V4

Bericht geplaatst op: 26-6-2016

Vredesbesprekingen voor zowel Palestina als Syrië lopen vast op Schoonhovens College

 SCHOONHOVEN.  Op vrijdag 24 juni zijn op het Schoonhovens College door VWO4 Geschiedenis leerlingen in het kader van de laatste toetsweek van het schooljaar vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen gehouden. Het doel van de vredesbesprekingen was om tot een definitieve oplossing te komen van het Israëlisch-Palestijns conflict.  Maar dit bleek al snel  te hoog gegrepen. Alleen wanneer  beide partijen flinke concessies doen kan er vrede bereikt worden.  En wederom bleken de partijen daartoe niet bereid. De interne verdeeldheid van Israel en de Palestijnse groepen bleken daarbij een complicerende factor. De nederzettingen problematiek, het doorbreken van de spiraal van geweld, de terugkeer van  Palestijnse vluchtelingen en de toekomst van Jeruzalem bleken de belangrijkste obstakels op de weg.  Voor alle partijen zúlke belangrijke onderwerpen dat een oplossing verder weg lijkt dan ooit.

 Op dezelfde dag kwamen ook de strijdende partijen van de burgeroorlog in Syrië en hun bondgenoten bijeen. Deze vredesbesprekingen moesten leiden tot een oplossing van de inmiddels vijf jaar durende burgeroorlog in Syrië. Eerdere pogingen om een de strijdende partijen tot vrede te bewegen, zijn steeds mislukt. De recent vrijgekomen informatie over de verschrikkelijke humanitaire omstandigheden in de belegerde Syrische steden en de ontstane vluchtelingencrisis waren een belangrijke motivatie om nu de partijen opnieuw om tafel te roepen. De UNHCR informeerde de bijeengekomen landen over de huidige stand van zaken. De onderhandelende partijen verschilden zó van mening over het beëindigen van het geweld en de toekomst van Syrië na de eventuele uitschakeling van IS dat de besprekingen wederom op niets zijn uitgelopen.

Het vastlopen van beide vredesconferenties was in dit geval gek genoeg een goede zaak. Daaruit bleek dat de leerlingen zich heel goed hebben ingelezen en ingeleefd in de rol die zij speelden en goed op de hoogte zijn van de complexiteit van de problemen in Israël,  Palestina en Syrië. 


Terug