Zoeken

Senior TTO-certificaat behaald!

Bericht geplaatst op: 6-1-2020

Waardering voor tweetalig onderwijs Schoonhovens College

SCHOONHOVEN • 'Keep calm & carry on' is de lijfspreuk van het tweetalig onderwijs op het Schoonhovens College. Met recht, want zeven jaar na de introductie mocht de scholengemeenschap een felbegeerd certificaat in ontvangst nemen. "We hebben stap voor stap onze doelen gehaald", stelt een trotse coördinator Geerte Holwerda.

Bovenbouw

Nadat in 2016 de onderbouw al was gecertificeerd, was het nu tijd voor de bovenbouw. De drie vertegenwoordigers van Nuffic -Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs- hadden tijdens een visitatie op school voor het 'senior TTO-certificaat' weinig aan te merken.
Geerte Holwerda: "We zijn met vlag en wimpel geslaagd. Toch bijzonder, want niet iedere school komt door de toets. De visitatoren prezen onder andere de goede examenresultaten, het hoge niveau Engels en de persoonlijke groei van de leerlingen."
Vervolgens: "Grappig was dat commissie onder de indruk was dat er echt alleen Engels wordt gesproken door leerlingen en docenten in de klas. Er wordt dus niet 'gesmokkeld' met Nederlands tussendoor. Nu vinden wij dat zelf eerlijk gezegd wel logisch, maar het schijnt dus niet op alle TTO-scholen zo te gaan."
Het grootste compliment was volgens Holwerda dat het Schoonhovens College een 'lerende organisatie' werd genoemd. "We vragen niet alleen de leerlingen om regelmatig te reflecteren, maar doen dat zelf ook. Feedback vinden we belangrijk. Daarnaast wisselen we als TTO-scholen onderling kennis en ervaringen uit."

Moedertaal

Het Schoonhovens College begon in 2012 met een afdeling tweetalig VWO. Geerte Holwerda: "De eerste twee lichtingen hebben inmiddels eindexamen gedaan. In beide opeenvolgende jaren zijn alle leerlingen geslaagd voor het IB English-examen. Dit betekent dat zij de taal op hetzelfde niveau beheersen als leeftijdsgenoten die Engels als moedertaal hebben. Daarnaast is er onder andere veel aandacht voor het analyseren van teksten en het onderbouwen van standpunten. Academische vaardigheden dus, waar oud-leerlingen van zeggen dat ze daar veel profijt van hebben tijdens hun vervolgopleiding."
Tweetalig onderwijs is dus meer dan taal alleen. Ook 'wereldburgerschap' en persoonlijkheidsontwikkeling spelen een grote rol. "Al in de eerste klas krijgen de TTO-leerlingen te maken met buitenlandse uitstapjes en uitwisselingen. Dit jaar kregen we op het Schoonhovens College bijvoorbeeld een delegatie leerlingen uit Kirgizië op bezoek. In het voorjaar brengen we een tegenbezoek. Ook bijzonder is de jaarlijkse reis naar Straatsburg, waar onze leerlingen, samen met vele andere leeftijdsgenoten uit heel Europa, in de huid kruipen van Europarlementariërs. Het zijn ervaringen waar ze later hun voordeel mee doen."

geschreven door: Robert van der Hek. Gepubliceerd in Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard, 23 december 2019.• Geerte Holwerda met leerlingen van TTO VWO-4.

Geerte Holwerda met leerlingen van tto vwo 4. (Foto: Stephan Tellier)


Terug