Zoeken

Meer lef door Taalstad Duits

Bericht geplaatst op: 1-7-2016

Een Taalstad creëren is niet uniek, maar het nabouwen van een restaurant, stationsbalie, politiebureau en een kledingwinkel in twee lokalen benadert de werkelijkheid heel dicht. En daar is het precies om te doen bij de sectie Duits van het Schoonhovens College.

,,Onze leerlingen bevinden zich voor hun gevoel opeens op vreemd terrein en worden geconfronteerd met andere leraren. Het is net alsof ze ergens in een stad in Duitsland lopen en onbekende mensen moeten aanspreken”, zegt docent Violetta van der Laan.

 Duits is dus vanaf de ingang de voertaal in de beide verbouwde lokalen, waar de derdeklassers van vmbo-bb/-kb/- t, havo en vwo zich verzamelen voor korte gesprekken. Ze moeten achtereenvolgens aangifte doen van vermissing (politie), een treinkaartje kopen (station), jurk of broek aanschaffen (winkel) en een maaltijd bestellen (restaurant).

 Dat zorgt uiteraard voor de nodige nervositeit bij de derdeklassers. Het is best eng om je te uiten met een beperkte woordenschat. Romy durft amper naar binnen te gaan, maar als ze enkele minuten later met rode konen terugkeert op de gang is ze euforisch. ,,Het ging boven verwachting. Nu wil ik best naar Keulen.”

 Naar Keulen? Docent Violetta van der Laan lacht. ,,Het uitstapje naar deze Duitse stad is vaste prik. De leerlingen bekijken dan niet alleen de Dom, maar moeten ook straatinterviewtjes houden. Ze krijgen een cijfer voor deze opdracht. Daar maken ze zich een jaar van te voren al ongerust over. Romy's uitlating is het mooiste compliment voor de sectie.”

  Spreken in het openbaar blijft een crime voor de jongeren, maar is dé methode om mondelinge vaardigheden te ontwikkelen. ,,Het gaat om lef tonen. Daar draagt deze Sprachstadt nadrukkelijk aan bij. We gaan uit van een positieve insteek. Fouten maken mag, als je maar blijft praten. Grammatica en de juiste naamvallen zijn van latere zorg. Je kan niet verwachten dat 14- en 15-jarige leerlingen foutloos Duits spreken. Het is vooral een nuttig leermoment, omdat je de vrees voor hakkelen en stotteren in een vreemde taal wegneemt”, aldus Van der Laan.

 Het Schoonhovens College scoort goed met de taalstad Duits. Dit onderdeel behoort reeds zes jaar tot de opleiding. Docent Violetta van der Laan heeft haar collega's van andere middelbare scholen reeds een workshop gegeven over de opzet. Haar ervaringen zijn ook opgetekend door een gezaghebbend taalinstituut om jongeren te stimuleren Duits te leren.


Terug