Zoeken

Bedrijven in de rij voor scholierenstage

Bericht geplaatst op: 4-11-2015

'Kapster, dat lijkt me wel wat'

Ruim 140 tweedeklassers van het vmbo van het Schoonhovens College namen afgelopen week deel aan een stage bij 50 regionale bedrijven en instellingen. Het was voor de coördinatoren Evelien van Kats en Gerard Heppenhuis een heidens karwei om een passend rooster in elkaar te zetten en afspraken te maken met de deelnemers.

,,We zijn er ruim een jaar mee bezig geweest. Ik heb een rood oor van het telefoneren”, zegt Evelien van Kats. Snuffelen aan de praktijk is geen primeur voor het Schoonhovens College, want dat doen leerlingen van de locatie Vlisterweg al jaren. Maar vier dagen achtereen met diverse facetten van het bedrijfsleven in aanraking komen, was toch heel bijzonder.
En leerzaam. Bij Contour Hairstyling aan de Kerkstraat in Schoonhoven blijkt nog eens. Onder de hoede van eigenares Nel van Herk mogen de jongedames haren wassen en föhnen en maskertjes maken. Welness behoort tot het arrangement van de kapsalon. ,,Iedereen wil graag verwend worden. Daarom combineren wij al jaren haarverzorging met een gezichtsbehandeling”, zegt de eigenares. Megan Catsburg, Isa Krebbekx en Melissa Versluis hebben daar wel oren naar. ,,Kapster, dat lijkt me wel wat”, geeft Megan toe. ,,Ik wil later naar de kappersschool.” Isa richt zich liever op het werk van een visagiste. ,,Ik help bij toneeluitvoeringen met het opmaken van de

        

leerlingen. Dat vind ik echt leuk.”
Voor jongens is de brandweer een bijna 'natuurlijke' uitdaging. Deze morgen krijgen ze op de kazerne bij Het Bastion onderricht van bevelhebber Johan Versluijs. Hij wijst hen op de opleiding en op technische aspecten, maar krijgt meer aandacht als de leerlingen het interieur van de brandweerwagen mogen bezichtigen. Zuurstofmaskers, apparatuur en uitrusting gaan van hand tot hand. De brandweer kan wel jonge rekruten gebruiken en daarom maken de korpsleden de nodige reclame voor hun vak. Ter afsluiting mogen de scholieren zelf in de buitenlucht een vuurtje doven met een deksel, blusdeken en brandblusser. ,,Nooit een kokende pot met water bestrijden, want dan schieten de vlammen door het dak”, waarschuwt Versluijs. Dat kunnen ze alvast in hun stageverslag noteren.

Ontwerpen
Het kantoor van landschapsarchitect René Lagendijk aan de Weegbree in Bergambacht ligt bezaaid met ontwerpen. De leerlingen hebben zelf hun favoriete tuin mogen tekenen. Bomen, planten en waterpartijen vormen de hoofdmoot. Lagendijk heeft hen tijdens de inleiding in vogelvlucht langs zijn eigen schetsontwerpen gevoerd. Zo stond de landschapsarchitect aan de basis van de omgeving van 't Slot, het Doelenplein en De Ark. Ontwerpen die naadloos passen bij de historie en uitstraling van gebouwen en complexen. ,,Afstemming is het sleutelwoord. Daarom moet je steeds met alle betrokkenen overleggen.”
Bij DA-drogist Rodenburg in de Hoofdstraat in Bergambacht kunnen de jongedames letterlijk in de spiegel kijken. Schoonheidsspecialiste Melloney geeft bruikbare tips voor gezichtsverzorging, reinigen en ontharen. Aan een lange tafel in het beautycentrum mogen de meisjes eerst zichzelf en daarna de ander opmaken. Het beroep lijkt de meesten wel wat. Van de negen deelneemsters steken er acht hun vinger omhoog. Melloney vertelt hen dat je de mbo-opleiding voor schoonheidsspecialist beslist niet moet onderschatten. ,,Je komt heel veel van de werking van het menselijk lichaam te weten. Dat is best pittige kost.”

Tekst: Pieter van der Laan
Foto's: John Wijntjes


Terug