Zoeken
ELO
Magister
Aura
School gids
Zermelo

Mavo 4 voor even nieuwsredactie

9 maart 2023

Welke keuzes maken de media dagelijks?

Wat laat je wel en wat laat je niet zien aan de nieuwskijker? Dat is de vraag waar nieuwsredacties zich dagelijks over buigen.
De leerlingen van Mavo 4 vormden woensdag 8 maart twee nieuwsredacties en moesten zich nu zelf over deze vraag buigen. Ze deden dit in een workshop bij het instituut voor Beeld & Geluid op het mediapark in Hilversum.

Theorie en praktijk
Ze leerden over de vier A's, die staan voor actualiteit, afstand, amusementswaarde en afwijkendheid van iets en hoe je daarmee bepaalt of iets dus nieuwswaarde heeft.
Ze onderzochten of artikelen voldeden aan de journalistieke code van feitelijkheid, het werken met meer dan één bron, en het toepassen van hoor en wederhoor.
Daarna was het tijd voor het in de praktijk brengen van het geleerde door een Vox Pop te maken, ofwel de stem van het volk te laten horen door straatinterviews af te nemen, die werden gefilmd en gemonteerd.

Hoewel het volgens sommige leerlingen spannend was vreemde volwassenen aan te spreken, was het volgens hen ook een leuke en leerzame workshop. Je denkt even bewust na over de rol van de media in plaats van het nieuws alleen maar tot je te nemen.

Terug naar overzicht