Zoeken
ELO
Magister
Aura
School gids
Zermelo

Berlijn wereldstad

22 april 2022

In het kader van de vakken Duits en geschiedenis gingen de havo- en vwo-leerlingen uit klas 3 van 19 tot 22 april naar Berlijn. Een fantastische en indrukwekkende ervaring.

Berlijn is een wereldstad en kent natuurlijk een bijzondere geschiedenis. De leerlingen bezochten o.a. de Brandenburger Tor, Unter den Linden, de Hackesche Höfe, de Friedrichstraβe, Checkpoint Charlie, de Potsdamer Platz, wachttoren Erna Berger, de Bebelplatz en de Kurfürstendamm. Daarnaast vanzelfsprekend ook het Holocaust Monument en de Reichstag.

De leerlingen hebben met hun klas een Berlijngids over al deze plekken gemaakt; op locatie hebben ze vervolgens in tweetallen een presentatie gegeven over deze plekken aan een aantal medeleerlingen en docenten.

Voor beide vakken (Duits en geschiedenis) werd bovendien het S-Bahn project gedaan. In groepjes gingen de leerlingen met de S-Bahn allemaal een andere reis door Berlijn maken. Op een paar plekken gingen ze de S-Bahn uit om mensen kort te interviewen en dat interview te filmen.

Dit interview moest draaien om de volgende zaken:
Of de geïnterviewde uit voormalig Oost-, of West-Berlijn (of Oost-, of West-Duitsland) kwam.
Of de geïnterviewde positief of negatief is over de hereniging van Duitsland.
Wat de argumenten van de geïnterviewde hiervoor zijn.
De leerlingen kregen de tip om mensen uit te kiezen die 50+ zijn, omdat die zich de situatie voor de val van de muur nog herinneren en weten wat er daarna anders is geworden.

En, last but not least, de leerlingen hebben gegeten in Duitse restaurantjes, Duitse gewoontes leren kennen en samen lol gehad.
Op vrijdagochtend rond 6.00 uur waren ze, vol indrukken, weer terug in Schoonhoven.

Terug naar overzicht