Zoeken
ELO
Magister
Aura
School gids

Vonne Biemond (V3A) wint speechwedstrijd!

21 maart 2021

De veertienjarige Vonne Biemond, leerlinge van onze school, heeft de regiofinale van de Junior Speaking Contest gewonnen.
De Stolwijkse maakte indruk met haar speech over ‘heathers’, waarin zij haar leeftijdsgenoten oproept zich minder te laten leiden door het ‘perfecte plaatje’ op social media.

Tweetalig
De Junior Speaking Contest is een jaarlijkse, landelijke wedstrijd voor leerlingen in het tweetalig onderwijs. Tweede- en derdeklassers houden in het Engels een zelfgeschreven speech van drie minuten. Het thema van dit jaar was: #AStoryThatMovedME.

Vonne: “Hierbij dacht ik al snel aan meisjes en jongens die zichzelf vergelijken met anderen. Dat zie ik overal om mij heen. Dat raakt me. Ik vind het erg als anderen slecht denken over zichzelf. Ik weet hoe belangrijk het voor mij is om mezelf te durven zijn, dat gun ik anderen ook”.

Nep
Heathers zijn mooie, gelukkige personen. Op social media-apps als Instagram en TikTok gelden zij als voorbeeld. Daarin schuilt volgens Vonne een gevaar: “Het probleem is dat heathers vaak nep zijn. Uit de foto’s en video’s zijn alle imperfecties weggewerkt en alleen de positieve verhalen worden gedeeld. Daardoor vergelijken jongeren zich met een ideaalbeeld dat niet bestaat en waaraan zij nooit kunnen voldoen. Ik ken veel mensen die daar onzeker en ongelukkig van worden”.

Volgens Vonne is de onzekerheid onder jongeren in het afgelopen coronajaar alleen maar toegenomen. “Door de lockdowns zaten zij veel thuis en vaker en langer op Instagram en TikTok. Zij vergeleken hun eigen leven meer dan ooit met het perfecte leven van heathers.”

Boodschap
Met haar speech wil de vwo-leerlinge een andere boodschap onder haar leeftijdgenoten verspreiden: “Vergelijk jezelf niet met anderen. Doe vooral wat je zelf leuk vindt. Jij bent goed zoals je bent!”

Vervolgens: “Het winnen van de contest heeft me zelfvertrouwen gegeven. Blijkbaar kan ik al een goede speech in het Engels houden. De grootste uitdaging vond ik de drie minuten. Ik moest erg oefenen om mijn hele verhaal binnen die tijd te houden zonder het af te raffelen.”

Trots
Het Schoonhovens College wint voor het tweede jaar op een rij de regioronde. Vorig jaar wist Wessel Schenk de jury en het publiek te overtuigen.

“We zijn ontzettend trots op onze leerlingen, dat zij dit al in het Engels kunnen na drie jaar tweetalig onderwijs”, aldus Justin Peters, de coördinator van het tweetalig vwo op het Schoonhovens College.

Op dinsdag 13 april mag Vonne nogmaals speechen. Dan tijdens de nationale finale. Die vindt plaats in theater ‘de Lieve Vrouw’ in Amersfoort of vanwege de coronamaatregelen opnieuw online.

Terug naar overzicht