Zoeken
ELO
Magister
Aura
School gids
Zermelo

'Open staan voor wat er speelt in maatschappij'

8 september 2021

Je hoeft Sandra Niemeijer (57) niets te vertellen over het besturen van een middelbare school. De nieuwe rector/bestuurder van het Schoonhovens College deed de nodige ervaring op in Doetinchem, Culemborg en Amsterdam.

Twee streekscholen en een stedelijk lyceum prijken op haar curriculum vitae. Ze solliciteerde met succes op de vacature in Schoonhoven. Per 1 augustus volgt ze interim-bestuurder Judith Steenvoorden op en toert dan vijf keer per week vanuit haar woonplaats De Meern naar de Zilverstad. ,,Heerlijk, zo'n route door de polder. En geen files meer! In iets meer dan een half uur ben ik straks op de plaats van bestemming.”

Sandra Niemeijer was naar eigen zeggen toe aan een nieuwe stap. De nieuwe rector is niet iemand die de hele dag achter haar laptop naar e-mails zit te turen. Ze is juist actief en houdt graag contact met docenten, personeel en leerlingen om te weten wat er speelt. Zelfs lesgeven was op haar vorige school geen probleem. ,,Op het Cartesius Lyceum in Amsterdam heb ik afgelopen jaar als docent Nederlands een vwo-6 klas onder mijn hoede gehad. Dat vond ik prettig. Als rector/bestuurder kom er ik hier met deze dubbelfunctie niet aan toe, maar lesgeven is en blijft boeiend.”

Perfectionistisch

Ze begon haar onderwijsloopbaan 34 jaar geleden in Hilversum. Aanvankelijk vond ze lesgeven niet haar ding, maar veranderde van mening tijdens haar verblijf in Suriname. ,,Ik heb daar geleerd dat je niet alles meteen perfect hoeft te doen en dat je jezelf de tijd mag geven om je te ontwikkelen. Vanaf dat moment werd ik gegrepen door het onderwijs.”

Corona zorgde ervoor dat reizen vrijwel onmogelijk was. Sandra Niemeijer trekt er graag op uit met haar gezin en heeft inmiddels diverse werelddelen bezocht. Zo is ze ook een groot voorstander van internationalisering. ,,Ik heb begrepen dat het Schoonhovens College jaarlijks diverse uitwisselingen op het programma heeft staan. Als alles weer normaliseert, zullen we dat zeker weer oppakken. Het verruimt je blik. Het is belangrijk om open te staan voor wat er speelt in de maatschappij en daar als school op in te spelen.”

Verbinding is een van haar doelen. Daarom zet ze in op gezamenlijke vergaderingen met de schoolleiding van AP en VW en neemt ze 's woensdags aan de Vlisterweg de plek in van locatiedirecteur Leen Prins. ,,Zo leer ik iedereen snel kennen. Het viel me meteen op dat de sfeer prima is. De uitstekende schoolresultaten had ik reeds gezien op de landelijke website. Ik dacht toen: het Schoonhovens College staat er goed voor. Daar wil ik graag heen.”

Terug naar overzicht