Zoeken
ELO
Magister
Aura
School gids
Zermelo
5 april 2024

Meer leren over de 1e en 2e Wereldoorlog

Op woensdag 4 april zijn de vmbo-leerlingen voor het vak Mens & Maatschappij op excursie geweest naar Kamp Vught en het Eerste Wereldoorlog Experience Center (EEC) in Den Bosch. Het doel van deze excursie was om meer te leren over beide oorlogen en de gruwelen die er hebben plaatsgevonden.

In Kamp Vught gaven de imposante wachttorens en de omheining met prikkeldraad een onheilspellend beeld toen we het terrein betraden. Daar kregen we een rondleiding van een deskundige gids, die ons door de verschillende delen
van het kamp leidde en ons voorzag van historische context en verhalen van overlevenden. Aangrijpende verhalen, onder andere bij de barakken, het mortuarium, de ovens, de gedenkstenen, waaronder die ter ere van de kinderen die zijn omgekomen, brachten de omvang van het leed dat heeft plaatsgevonden in beeld.

De EEC is gevestigd in Den Bosch en bestaat uit een hectare grond, aangekleed als een slagveld in de Eerste Wereldoorlog. Het slagveld wordt doorsneden door een 200 meter lang loopgravenstelsel met ondergrondse verblijven. Je loopt door Franse, Britse en Duitse stellingen, en reist langs de jaartallen 1914 t/m 1918. De leerlingen werden aan het werk gezet en konden mee graven aan de loopgraven. Ook konden ze zich kleden in oude kostuums en zo situaties uit de Eerste Wereldoorlog naspelen, met daarbij leerzame verhalen uit die tijd. Al met al was het erg indrukwekkend.

Terug naar overzicht