Zoeken
ELO
Magister
Aura
School gids
Zermelo
19 april 2022

Winstgevende ondernemingen

Hoewel het schooljaar mede door coronaperikelen niet van een leien dakje ging, hebben de jonge ondernemersteams hun avontuur met flinke winst afgesloten. De vierdeklassers E&O waren zeer tevreden.

Candle4You en Real Pass Company presenteerden prima cijfers tijdens de afsluitende aandeelhoudersvergadering op dinsdag 29 maart.

Candle4You hield een vlotte presentatie, waarin Tim, Job, Younes, Lynn en Sem (Sara ontbrak wegens verplichtingen elders) voor familie en vrienden uit de doeken deden hoe zij tot hun fraaie resultaat waren gekomen. De winstuitkering van € 7,83 met de verkoop van geurkaarsen werd door hun aandeelhouders in dank aanvaard.

Directeur Tim vond het ondernemen een leerzame oefening waarbij voortdurend keuzes moesten worden gemaakt. ,,Het ging niet vanzelf. Het nakomen van afspraken was belangrijk.” Lynn wees op de kracht van het collectief. ,,Je moet een geheel vormen om te slagen. De in- en verkopers Younes en Sem ('Leuk om langs de deuren te gaan en mensen te ontmoeten') beaamden dat meteen. Financieel brein Job toverde vervolgens een robuuste winst tevoorschijn. Candle4You slaagde er in 75 pakketjes geurkaarsen (vanille en kaneel) te slijten. In het nog te ontvangen jaarverslag gaf Tim aan 'nog te zullen reflecteren'. Van het team is alleen Lynn van plan zich op zelfstandig ondernemen te richten. Ze wil ooit een restaurant openen.

Real Pass Company sprak over een jaar van 'vallen en opstaan'. Adam, Mike, Mohammed, Wael en Gatien (Ouail ontbrak wegens ziekte) kwamen er achter dat menigeen reeds over een pasjeshouder beschikte. ,,Het was niet makkelijk om van geld geld te maken”, stelde Mohammed vast. Daarna gaven de teamleden aan welke rol zij hadden en hoe zij de consumentenmarkt hadden onderzocht. Familieleden waren in veel gevallen bereid de knip te trekken en de pasjes aan te schaffen. ,,Via social media kregen we geen voet aan de grond”, gaf Gatien toe.

Ook bij RP waren de marges behoorlijk. De uitkering aan de aandeelhouders bedraagt volgens Adam € 7.88 , maar de winstbelasting moet nog worden verrekend. Ook dit team zal nog een jaarverslag overleggen.

Terug naar overzicht